ENDÜSTRİYEL KULLANIM
Toplantının açılış konuşmasını yapan Ahmet Bayrak, Sapanca Gölünün en son 2013-2014 yılında yaşanan kuraklıkta; minumum işletme kodu olan 29,90m’nin altına düşerek ciddi sıkıntılar yaşadığını hatırlattı. Bayrak, kamuoyunun baskısına ragmen halen endistürüyel kullanım da dahil olmak üzere Sakarya ve Kocaeli’nin ana içmesuyu kaynağı olarak kullanıldığını ve bir çok su fabrikasının Sapanca Gölü havzasından dolaylı olarak beslendiğini ifade etti. Bayrak, bugüne kadar kimin gölden ne kadar su çektiğinin bilinmediğini vurgulayarak, bu konuda gerekli tedbirlerin alınması gerektiğinin altını çizdi.
EKOSİSTEM BOZULACAK
Sapanca Gölü’nün su bütçesinin korunması ekolojik sürdürülebilirlik dengesi açısından son derece önemli olduğunu vurgulayan Bayrak, “Bu konuda uzmanların yapmış olduğu çalışmalarda gölün, 29,90m olan minimum seviyenin altına düşmemesi gerekmektedir. Gölün su kalitesinin ve ekosisteminin korunmasında bunun önemi çok büyüktür. Böyle bir durum gölün doğal deşarjını Çark deresine sağlayamaması demektir ve gölün kendini yenileme periyodunun düşmesi demektir. Ayrıca Çark Deresine deşarj yapılamadığı takdirde deredeki ekosistemde bu durumdan ciddi olarak etkilenecektir” ifadelerini kullandı.
‘SİYASİ İDARE DUYARSIZ’
Göldeki su seviyesinin, işletme kotları olan 32.20-29,90 aralığında tutulmasının şart olduğunu vurgulayan Bayrak, bunun sağlanmadığı takdirde, 2021 yılında ön görülen kuraklığının, gölü ciddi problemlere sokacağınıvurguladı.Yetkililerin şimdiden bu konuda gerekli önlemleri alması gerektiğinin altını çizen Bayrak, “ Yıllardır konuşulan ve bir türlü çözülemeyen Sapanca Gölünün statüsü ve çok başlığı nedense bugüne kadar siyasi irade tarafından giderilememiştir. Sapanca Gölünü bize atalarımızın emaneti, bizlerin de çocuklarımıza mirası olduğu düşünmekteyiz. Onun için emaneti ne pahasına olursa olsun korumak boynumuzun borcudur” dedi.
‘SINIRLANDIRMA GETİRİLMELİ’
Bayrak şöyle devam etti, “Artık Sapanca Gölünün içmesuyu olarak bile kullanımının sınırlandırılması gerekmektedir. Sakarya ve Kocaeli’nin alternatif su kaynaklarını artık devreye almalı ve DSİ tarafından yapılmakta olan gölün sigortası olan ve yapımı yılan hikayesine dönen Ballıkaya projesinin çok kısa zamanda tamamlanarak göl üzerindeki tehditlerin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Genel Başkanımız Ali Babacan’ın Sakarya il kongremizde Sapanca Gölünün korunması için gerekeni yapacağız sözünü; Sakarya İl Başkanlığı olarak taahhüt ediyoruz. DEVA İktidarında Sapanca Gölünün korunması ile ilgili yasal düzenlemenin yapılacağını kamuoyu ile paylaşıyoruz” dedi.
DAHA EKONOMİK SU
Deva Partisi İl Yerel Yönetimler ve Şehircilik İşleri Başkanı Ahmet Bayrak konuşmasının devamında bölgede Sapanca Gölünün alternatifi olan Namazgah, Ballıkaya, Yuvacık ve Akçay Barajlarının aktif olarak kullanıma geçmesi gerektiğini, bu barajlardan sağlanan içmesuyunun ise cazibeli sistem ile dağıtımın sağlanması nedeniyle daha ekonomik olduğunu da sözlerine ekledi.
YEREL YÖNETİMLERİN GÖREVİ
İl Doğa Hakları ve Çevre Başkanı Ahmet Özkan ise, gölün sadece içme suyu kaynağı olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayarak, “Gölün turizm açısından da önemi unutmamak lazım. Bu nedenle gölün mutlaka korunması ve ekolojik hayatının devamlılığın sağlanması gerekmektedir” diyerek, yerel yönetimleri üzerlerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini vurguladı. Sapanca İlçe Başkanı Cemal Kamışoğlu ise gölün korunmasında bölge halkına ve ilçenin yerel yönetimlerine büyük görevler düştüğünü ifade ederek, “Göl konusunda gerekli denetim ve kontrolleri eksiksiz yerine getirmeleri gerekiyor” dedi,